Denkvoer | De markiezin en de filosoof. Het universum als theater.

18.11 | Verbeelding van het universum

De markiezin en de filosoof. Het universum als theater.

18.11.2021
Daar wil ik bij zijn

De idee dat wetenschap de verbeelding opzij schuift is een fabeltje. Meer zelfs: verbeelding is essentieel in het wetenschappelijk denken. Prof. em. Geert Vanpaemel – onderzoeker wetenschapsgeschiedenis aan de KU Leuven – neemt je mee naar de 17de eeuw, een periode van heel wat vragen en nieuwe interpretaties rond het universum.

In 1609 ontdekte Galilei - Italiaans natuurkundige, astronoom, wiskundige en filosoof - een heel nieuw universum. Eeuwenoude interpretaties van de betekenis van sterren en planeten werden zonder meer van tafel geveegd en nieuwe vragen doken op. Is de wereld een grote machine? Hoe bestuurt God al die zonnestelsels in de ruimte? Is er leven op andere planeten? Voer voor zowel wetenschappers als kunstenaars om mee aan de slag te gaan. Hun onderzoek bracht heel wat nieuwe interpretaties tot leven en stelde zelfs de gevestigde orde op aarde in vraag.

 

Deze Denkvoer-lezing kadert in de tentoonstelling ‘Verbeelding van het universum’, deel van ‘KNAL! Stadsfestival van de Big Bang’.

 

Spreker: Prof. em. Geert Vanpaemel. Vanpaemel doceerde wetenschapsgeschiedenis aan de KU Leuven. Hij deed onderzoek naar de wetenschapsgeschiedenis in de Lage Landen na 1500, in het bijzonder naar de culturele dimensie van wetenschap en de circulatie van kennis.

Praktisch

 

Belangrijk: normaal gezien kan deze Denkvoeractiviteit in het echt doorgaan. Je veiligheid is voor M erg belangrijk. Daarom vragen we om per activiteit per bubbel in te schrijven zodat we ervoor kunnen zorgen dat er tussen iedere bubbel voldoende ruimte voorzien kan worden.

Op de hoogte blijven van alle Denkvoeractiviteiten?

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief.