Pieter Vermeersch

15.03.2019 - 11.08.2019
Koop je tickets

Pieter Vermeersch combineert in zijn werk schilderkunst en architectuur en zoekt daarbij de relaties op tussen representatie, tijd, ruimte en kleur. Buiten de grenzen van het doek resulteert zijn  onderzoek in grote ruimtelijke ingrepen die de ruimte manipuleren. De schilderkunstige installaties of graduele muurschilderingen scheppen picturale krachtige ervaringen die fysiek op de toeschouwer werken. Meer recent werkt Vermeersch met marmer waar hij schilderkunstig op ingrijpt en zo een nieuwe laag aanbrengt op de gekristalliseerde tijd van het materiaal.

Dynamische dialoog

Binnen de ruimtelijke ervaring vervaagt Vermeersch de scheiding tussen het twee- en driedimensionale, het niet-materiële en het tastbare, tijd en ruimte. Op die manier ontdek je een dynamische dialoog tussen verschijnen en verdwijnen.

M brengt een grote tentoonstelling met nieuw werk en een selectief overzicht van zijn praktijk. Vermeersch vertrekt hiervoor van de specifieke museale en architecturale context van de tentoonstellingsruimtes.

 

Curator: Eva Wittocx

Pieter Vermeersch

BIO

Pieter Vermeersch

BIO

Pieter Vermeersch (°1973, Kortrijk, België) woont en werkt in het Italiaanse Turijn en in Brussel. Sedert zijn tentoonstelling in het S.M.A.K. in Gent 15 jaar geleden was Pieter Vermeersch te zien in 30 solotentoonstellingen in onder meer STUK Kunstencentrum, Leuven (2006); White Box, New York (2009); Londonewcastle Project Space, London (2011) en recentelijk de Blueproject Foundation, Barcelona (2016).


Zijn werk was te zien in volgende groepstentoonstellingen:  S.M.A.K., Gent (2017), de Fondation Etrillard, Parijs (2016); het Kenopoku Festival, Japan (2016); MSK, Museum of Fine Arts, Gent (2015); Parasol Unit, Londen (2015); L’Espace de l’Art Contret, Mouans-Sartoux (2015); Redcat, Los Angeles (2014); MAC’s, Grand-Hornu (2014); Logan Center Gallery, Chicago (2013); Urdaibai Arte (2012); Casino Luxembourg, Luxemburg (2011); S.M.A.K., Gent (2010); Mu.ZEE, Oostende (2010); Kunstverein Medienturm, Graz (2009); South London Gallery, Londen (2009); Bozar, Brussel (2007); M HKA, Antwerpen (2006).


In de afgelopen twee jaar heeft hij monumentale fresco's gerealiseerd voor het Schuman-station in Brussel en de Galeries Lafayette in Biarritz, alsook grote site-specifieke werken voor het Solo House Office KGDVS in Matarraña, Spanje en voor Silos a sel, site de la Voirie, Genève, Zwitserland. De werken van Pieter Vermeersch maken deel uit van de collecties van Dexia Art Collection, Brussel; de Europese Centrale Bank, Frankfurt am Main; de Kunstcollectie van de Vlaamse Gemeenschap, Brussel; het Vlaams Parlement, Brussel; Fondation Louis Vuitton, Parijs; ING Art Collection, Brussel; M HKA, Antwerpen; Nationale Bank van België, Brussel; S.M.A.K., Gent.