Vesalius. Het lichaam in beeld

Vesalius

02.10.2014 - 18.01.2015

Het lichaam in beeld

In 2014 is het 500 jaar geleden dat de wereldberoemde anatoom Andreas Vesalius (1514-1564) het levenslicht zag. Vesalius is één van de invloedrijkste figuren van de renaissance en een bekend alumnus van de Leuvense universiteit. Met zijn meesterwerk De Humani Corporis Fabrica (Basel, 1543) zet hij de toenmalige anatomie op zijn kop.

De stad Leuven en de universiteit willen deze verjaardag vieren met een groot stadsproject, waarvan de tentoonstelling in M het hoogtepunt vormt. Er is niet alleen aandacht voor Vesalius als historisch figuur, ook zijn verregaande invloed op de ontwikkeling van de geneeskunde, de omgang met ons lichaamsbeeld en de beeldende kunsten komen uitgebreid aan bod.

Zonder overdrijven kunnen we Vesalius omschrijven als dé grote hervormer van de geneeskunde. Zijn belang binnen de Westerse cultuurgeschiedenis kan niet worden onderschat. Vesalius verdient terecht een plaats naast andere grote namen als Copernicus en Descartes. Geert Vanpaemel, curator

De uitgave van de Fabrica, met zijn prachtige illustraties van theatrale 'skeletten' en 'spiermannen' in imaginaire landschappen, zet Vesalius definitief op de wetenschappelijke én culturele kaart. Nog tijdens zijn opleiding als arts in Leuven begint hij met het ontleden van lichamen van terdoodveroordeelden. Vesalius brak met de toenmalige praktijken door zijn onderzoek te baseren op eigen en directe waarnemingen. De ontdekking van het anatomische lichaam is het startschot van een groot internationaal enthousiasme voor publieke dissecties. Studenten geneeskunde, maar ook notabelen en gewone burgers wonen massaal de spektakels in de anatomische theaters van Europa bij. Na Vesalius zal elke zichzelf respecterende wetenschapper of kunstenaar het menselijk lichaam van heel dichtbij willen ontdekken en bestuderen.

Curator: Geert Vanpaemel, wetenschapshistoricus KU Leuven

In samenwerking met