Nummer drie van M

Het magazine van M

Nummer drie

De wereld lijkt tegenwoordig tegelijk met raketsnelheid én in een slakkengangetje te draaien. Welke snelheid jouw wereld op dit eigenste moment ook heeft, we zijn er voor je. Twee keer per jaar verzamelen we grote en kleine verhalen die zich afspelen in en rond M. Verhalen over onze collectie, over onze collega’s, over partners, vrienden, bezoekers en projecten. En ook een beetje over jou. Want zonder jou zou M, M niet zijn. Dus minstens twee keer per jaar kan je de rest van de wereld even negeren en duiken in de wereld van M.

 

Verder op deze pagina staat een boeiende selectie artikels op je te wachten, geoptimaliseerd voor je favoriete digitale apparaat. Nog niet genoeg nieuws over M Leuven? Check dan onze Facebook- en Instagram-account.

 

Veel plezier!

Tentoonstellingen, collectiepresentaties en projecten

In M ontdek je hedendaags talent en oude meesters onder hetzelfde dak. De zalen van het museum zijn in constante transformatie. Maak kennis met de kunstenaars en curatoren, scenografen en restauratoren, medewerkers en vrijwilligers die ervoor zorgen dat een bezoek aan M nooit twee keer hetzelfde is, maar altijd een ontdekking.

Stadsfestival van de Big Bang

KNAL!

Solotentoonstelling in M

Vincent Geyskens

‘The Constant Glitch’:

waarom M opkomend talent steunt

Achter de schermen bij M: het museumdepot

Schatten in de kelder

Ontmoet de collectie:

'Druk! Werk!'

M ondersteunt opkomend talent

M-residentie

Vrienden van M

Kunst heeft goede vrienden nodig. De M-bassadeurs en M-cenassen liggen M nauw aan het hart. Onze vrienden zijn nieuwsgierige kunstliefhebbers die alles van dichtbij beleven. M inspireert aan de hand van verrijkende momenten zoals rondleidingen door curatoren of medewerkers of gidsen, bezoeken aan kunstlocaties, verdiepende lezingen … Bovendien genieten ze van een platform waarbij de vrienden in dialoog gaan met andere vrienden, kunstenaars en de experten van M tijdens de vele activiteiten.

Vrienden van M

Portret van een M-bassadeursgezin

Binnenkijken bij een M-cenas

De collectie van Leen en David

Delen Private Bank

over hun partnerschap met M

Kunst op maat

Als huis maken we er een erezaak van om kunst zo toegankelijk mogelijk te maken. En dat betekent ook een aanbod uitwerken op maat. Zo biedt M kunstbeleving aan allerhande bezoekers, van groot tot klein. Maar bijvoorbeeld ook aan groepen collega’s, gezinnen en families.

Vijf jaar ‘Kunstbrug’:

Mater Dei-school en M kijken terug op een bijzonder project

Nummer drie

Souffleur

M en KU Leuven onderzoeken:

Hoe kijken we naar kunst?

Wij maken M

M wordt gemaakt door medewerkers, vrijwilligers, gelegenheidspersoneel, Raad van Bestuur, vrienden van M en alle mensen die zo vaak over de vloer komen dat ze ook bij het huis horen.

 

M is het gratis magazine van M Leuven. Het wordt twee keer per jaar uitgebracht: voor de periode van februari t.e.m. juni en van september t.e.m. januari. Proficiat, jij hebt de derde digitale editie van ons nieuwe magazine in handen. Geniet ervan, het is met plezier gemaakt.

 

Aan dit nummer werkten mee:

 

M Leuven is een museum en beeldende-kunstenplatform dat betekenisvolle verbindingen legt doorheen de tijd, met de samenleving en tussen kunstdisciplines. M realiseert zijn internationale ambities vanuit de kennisstad Leuven.

Een nieuwe editie van M, een nieuwe fotograaf

‘t Is het begin van een mooie traditie: bij elke editie van dit magazine staat er een andere fotograaf achter de camera. We stellen je voor: Thomas Ost, geboren in Antwerpen en wonend in Brussel. Thomas studeerde af als documentairemaker aan RITCS, maar als fotograaf is hij een autodidact. Zijn foto’s vallen op door de verrassende, intieme settings. Je kon ze al zien in Bruzz, De Tijd/L’Echo, The Word Magazine en meer. Veel meer.

 

Hoe ga je te werk?

Ik ga eerst op zoek naar een omgeving of achtergrond waar ik zelf iets bij voel. Dat is een sleutelmoment in mijn werk: een arena vinden waarin mijn onderwerp kan bestaan. Als de omgeving - de compositie van elementen die een onderwerp omlijsten - niet goed zit, dan is het moeilijk voor mij om een beeld vast te leggen.

Ik werk hoofdzakelijk op pellicule. Niet zozeer voor de beeldkwaliteit, maar vanwege de tijdsfactor. Doordat ik mijn foto’s eerst naar het lab moet sturen om ze te laten ontwikkelen, heb ik de tijd om het beeld te vergeten. Dat is voor mij cruciaal. Ik fotografeer omdat ik het leuk vind om momenten vast te leggen - ik kijk, klik en vergeet. Als er te weinig tijd zit tussen het maken van de foto en het eindresultaat, ben ik in zekere zin teleurgesteld. Dan weegt de sensatie van het maken te hard door.

Voor deze opdracht ben ik telkens in dialoog gegaan met de mensen die voor mijn camera stonden. Ik was de auteur van de omgeving, de statische ruimte zeg maar; zij waren de auteur van het portret, omdat ze zelf kozen op welk moment de foto genomen werd – we werkten namelijk met een zelfontspanner die de geportretteerde zelf kon bedienen. Naar mijn gevoel klopt die werkwijze wel met de periode waarin we leven.

 

Wat blijft je bij van je opdracht voor M?

Het depot van het museum! Mijn ideale museum zou een depot zijn. Ik heb een zwak voor de veelheid van dingen: verzamelingen, archieven...

 

Wat of wie inspireert jou in je werk?

Ik vind mijn inspiratie ter plekke, in het moment zelf dat er gefotografeerd wordt. De tastbaarheid van een omgeving, de optelsom van materialen, architectuur, details... Dat is wat mij aantrekt.

JUIST IS JUIST!

M Leuven engageert zich om talent correct te betalen voor het werk dat ze leveren. Daarom hebben we ons aangesloten bij ‘Juist is juist’, een initiatief van oKo (Overleg Kunstenorganisaties). ‘Juist is juist’ wil kunstenorganisaties en -werkers ondersteunen door een omgeving te creëren van duidelijke afspraken, fijne samenwerkingen, correcte vergoedingen, goede arbeidsomstandigheden en transparantie.

Mediapartners M

Met de steun van

Structurele partners