Open M 2022
06.05.2022 - 28.08.2022
Blijf op de hoogte

Open M geeft ruimte aan talent

Met Open M geeft M beeldende kunstenaars de kans om hun werk te tonen in onze museumzalen. Alle disciplines binnen de beeldende kunsten zijn welkom: van schilderkunst tot performance, van video tot grafiek. Uit de ingestuurde voorstellen maakt de internationale curator Melanie Bühler (Frans Hals Museum, Nederland) een selectie. De selectie toont M vanaf 06.05.2022 in een groepstentoonstelling.

Met dit initiatief richt M zich op kunstenaars die een link hebben met Vlaams-Brabant of Leuven.

 

Intussen is de oproep afgesloten. Die liep tot zondag 16.01.2022 om 23.59.

Kunst van vroeger en vandaag samenbrengen

Open M vindt elke twee jaar plaats en heeft telkens een andere focus. In deze editie van Open M draait alles rond transhistoriciteit*. M is namelijk een museum dat kunst van vroeger en vandaag op nieuwe manieren samenbrengt en met elkaar confronteert. Hierdoor ontstaan nieuwe, verrassende verbanden tussen heden en verleden waarbij chronologie, context van het werk en categorie in vraag gesteld worden.

 

Elke kunstenaar maakt met zijn of haar werk deel uit van een lange beeldtraditie en plaatst zich zo in de (kunst)geschiedenis. M wil kunstenaars inspireren om ‘transhistorisch’ te denken; om te reageren op bestaande kunstwerken, in dialoog te treden met kunstenaars die hen prikkelen en om kunsthistorische tradities en media uit te dagen.

Veelgestelde vragen

*Euhm… het thema transhistoriciteit?

Het is een begrip dat niet meteen deel uitmaakt van de dagelijkse woordenschat. Kort gezegd: kunst van vroeger en nu wordt samengebracht en met elkaar geconfronteerd. Het is natuurlijk meer dan dat. Daarom organiseerden we een korte online talk van ca. 45 minuten over ‘transhistoriciteit’.

 

Op het programma stond:

Wie is curator Melanie Bühler?

Melanie Bühler (Zwitserland, 1983) cureert deze zesde editie van Open M. Bühler is een Amsterdam-based curator en schrijver. Sinds januari 2018 werkt ze als curator Hedendaagse Kunst in het Frans Hals Museum, Haarlem (Nederland). Ze werkte mee aan de publicatie ‘The Transhistorical Museum (2017)’ dat M Leuven en Frans Hals Museum samen uitgaven. Ze was verantwoordelijk voor onder andere de transhistorische tentoonstellingen ‘Ruis! Frans Hals, Anders’ (2018) en ‘Beeldmacht’ (2020) in het Frans Hals Museum.

 

Wie kon deelnemen?

Elke kunstenaar die een persoonlijke band met Leuven en/ of Vlaams-Brabant heeft. Bijvoorbeeld: je werkt, woont, studeert of bent geboren in Leuven of Vlaams-Brabant. Minimumleeftijd om deel te nemen was 18 jaar. De oproep is intussen afgesloten. Donderdag 06.05 opent de groepstentoonstelling van Open M.

 

Wat zijn de volgende stappen eens ingezonden?

Indienen kon vanaf maandag 22.11.2021 tot en met zondag 16.01.2022 om 23:59. De oproep is intussen afgesloten en indienen kan niet meer.

 

Vanaf midden januari tot begin februari neemt curator Melanie Bühler alle dossiers door. In de week van 07.02 hou je best je mailbox goed in de gaten want dan ontvang je een mailtje of je er al dan niet bij bent - indien je je kandidatuur instuurde natuurlijk.

 

Van maandag 07.02 tot dinsdag 15.02 voert Melanie doorheen de dag online gesprekken met de geselecteerde kunstenaars. Op maandag 25.04 en dinsdag 26.04 – telkens overdag – neemt de curator de geselecteerde kunstenaars mee naar de tentoonstellingsruimte in M. Op donderdagavond 05.05 opent de groepstentoonstelling met een vernissage. De groepstentoonstelling loopt van vrijdag 06.05 tot en met zondag 28.08.2022 in M.

 

Wat is het Frans Hals Museum?

Het Frans Hals Museum is het kunstmuseum van de stad Haarlem in Nederland. Met een prikkelende mix van oude, moderne en hedendaagse kunst daagt het Frans Hals Museum je uit om anders te kijken en meer te zien. Het museum brengt fenomenen en ideeën samen, combineert pixels met verfstreken en stelt kritische vragen, soms ook aan zichzelf. Het reflecteert op de bestaande collectie en maakt nieuw werk van kunstenaars mogelijk. Daardoor willen we je verrassen, nieuwe perspectieven bieden en vooral meer laten zien.

 

Waarom werkt Open M met een conservator van het Frans Hals Museum in Nederland?

Net als M is het Frans Hals Museum een transhistorisch museum. Maar er is meer. M en het Frans Hals Museum werkten eerder al samen. Samen brachten de twee musea de publicatie ‘The Transhistorical Museum (2018)’ uit. Daarnaast organiseerden de twee musea ook een lezingreeks rond dit thema. Ook Melanie Bühler werkte hieraan mee. Met deze internationale en onpartijdige blik willen we de beste selectie maken voor Open M.