Topstukken over de vloer

Meesterwerken van Veronese in M

Dit najaar heeft M de grote eer om twee absolute topstukken van de hand van grootmeester Paolo Veronese te mogen ontvangen. De meesterwerken worden op dit moment met de steun van M grondig gerestaureerd in het Kunsthistorisches Museum in Wenen. Eens ze opnieuw in topconditie zijn, krijg je ze in primeur te zien tijdens de Arenbergtentoonstelling in M.

Oude werken, nieuwe ontdekkingen

Voor het werk De vlucht van Lot en zijn dochters uit Sodom (ca.1585) volstaan een grondige reiniging en enkele retouches om het werk weer te doen stralen als in de 16de eeuw. Het vooronderzoek dat aan die reiniging voorafging heeft wel interessante resultaten opgeleverd. Een infraroodscan heeft aangetoond dat Veronese de vrouw van Lot oorspronkelijk in een heel andere houding schilderde. “Zulke ontdekkingen geven ons een uniek zicht op de manier waarop de meester tewerk ging en zijn schilderijen gaandeweg evolueerden”, vertelt restaurator Michael Odlozil.

Meesterlijke penseelstreken

Christus en de vrouw uit Samaria (ca. 1585) is een ander paar mouwen. De originele, helderblauwe lucht is wel drie keer overschilderd doorheen de eeuwen. Die donkere lagen worden nu weer verwijderd. Visueel is dat een erg interessante fase, aangezien nu de originele kleuren naast de overschilderingen te zien zijn. Eens de originele, lichtblauwe lucht weer is blootgelegd, zullen de figuren weer veel beter uitkomen tegen hun achtergrond.

 

“Bovendien wordt in dit stadium duidelijk dat de rol van Veronese zelf heel groot was bij de productie van dit werk. Het gaat hier dus hoogstwaarschijnlijk niet om een atelierwerk. Daarvan getuigen de grote creativiteit en de kwaliteit van de figuren, meesterlijk neergezet met trefzekere penseelstreken”, legt Odlozil uit.

Op naar M

Naast de donkere overschilderingen wordt ook de vergeelde vernislaag verwijderd. Daarna worden de lacunes in de verf bijgewerkt met aquarelverf. Op die manier kunnen restauratoren de retouches altijd opnieuw verwijderen zonder de originele lagen te beschadigen. Ten slotte krijgen de werken nog een nieuwe vernislaag en worden ze opnieuw ingelijst in hun originele lijst. Eens dat gebeurd is, kan het transport naar M beginnen.

 

Daar kan je de twee Veroneses in topvorm bewonderen, samen met een reeks andere topstukken tijdens de Arenbergtentoonstelling van 26.10.18 tot 20.01.2019.