Terug

Playground 2016

  • Tentoonstelling
17.11.16
20.11.16
Afbeelding
Playground 2016

Playground 2016

10de editie van het kunstenfestival

Playground in STUK en M Leuven

Een unieke mix van performances en beeldende kunst. Dat is voor het 10de jaar op rij de succesformule van kunstenfestival Playground. Op het rijkgevulde programma staan onder meer enkele premières en een performance van Mary Reid Kelley.

 

Voor deze verjaardagseditie lanceerde Playground een oproep naar de verschillende kunstopleidingen in binnen- en buitenland die het festival de afgelopen 10 jaar bezochten. Een aantal huidige en oud-studenten diende een project in op maat van Playground. Een selectie van boeiende voorstellen brengen we je op zondag 20 november. Op het programma van Playground Platform staan een reeks installaties, 5 live performances en film in het STUK, naast een doorlopende actie in M.

Met werk van Alex Cecchetti, Alex Reynolds, Anna Barham, Benjamin Verdonck, Dora García, Emily Mast, Hugo Roelandt, Israel Galván, Pedro G. Romero, Filiep Tacq, Lisa Vereertbrugghen, Liz Santoro, Marge Monko, Marnie Slater, Mary Reid Kelley, Michael Portnoy, Nastio Mosquito, Paul Hendrikse en Sarah van Lamsweerde.

Een greep uit het aanbod

Tentoonstelling

Mary Reid Kelley

Een minotaurus, een 19de-eeuwse Franse prostituee. Het zijn maar enkele van de personages in het werk van Mary Reid Kelley (°1979, Greenville, South-Carolina) en haar partner Patrick Kelley. Voor haar video’s kruipt ze in de huid van deze historische figuren. Met kostuums, maskers en poëtische woordspelingen creëert ze een parallelle zwart-wit wereld.

Lees meer
Installatiezicht Mary Reid Kelley © M-Museum Leuven | foto: Dirk Pauwels

Mary Reid Kelley & Patrick Kelley

This Is Offal

In This is Offal onderzoekt een patholoog een vrouwenlichaam van wie de eigen organen voor verwarring zorgen rond haar zelfmoord. Lever, hart en hersenen nemen het woord en ruziën over wat er precies is gebeurd. This is Offal is existentialistische, feministische horror boordevol woordspelingen die Camus' filosofie van het absurde als alternatief stelt voor zelfmoord.

Lees meer
This Is Offal, Mary Reid Kelley & Patrick Kelley © STUK - Huis voor Dans, Beeld & Geluid | foto: Joeri Thiry

Marnie Slater

By Written I Mean Made

De huiselijke wereld van Peter en Mary wordt in beeld gebracht en verstoord. Als een 19de eeuwse salondrama bevraagt deze performance begrippen als vriendschap, taal en gender. Notities van de Franse kunstenaars Claude Cahun vormen de basis van deze performance.

Lees meer
By Written I Mean Mad, Marnie Slater © M-Museum Leuven | foto: Robin Zenner

Hugo Roelandt

Aeromatic Art Project 1, 1983

Van Bruegel tot Panamarenko. Vliegen is een populair thema in de kunst. Maar kunst vliegt nooit echt. Lijn, structuur en vorm suggereren het vliegen. Hugo Roelandt keert de rollen om: modelhelikopters maken eenvoudige bewegingen in de lucht en keren terug naar hun sokkel. De performance uit 1983 gaat zo in op de eeuwenoude droom van de mens om te vliegen.

Lees meer
Aeromatic Art Project 1, 1982, Hugo Roelandt © M-Museum Leuven | foto: Robin Zenner

Anna Barham

A sentence can be ours and ours

Anna Barham nodigt je uit voor een gesprek met een spraakherkenningscomputer. Een kring van lezers leest voor uit een tekst en de software gaat met de klank, ritme en cadans van je stem aan de slag. Op het einde van de rit glijdt de tekst steeds verder weg van het origineel.

Lees meer
A sentence can be ours and ours, Anna Barham © M-Museum Leuven | foto: Robin Zenner

Paul Hendrikse

Procedures For Underground

Paul Hendrikse onderzoekt in dit nieuwe werk wat er gebeurt als alledaagse houdingen en bewegingen uit hun oorspronkelijke context gehaald worden. Procedures For Underground is een bewegingsarchief dat bestaat uit korte series politiek, sociaal of normatief ‘onzichtbare’ houdingen.

Lees meer
Procedures For Underground, Paul Hendrikse © STUK - Huis voor Dans, Beeld & Geluid | foto: Joeri Thiry

Marge Monko

Don't Wind it up, Turn it on

Reclamefotografie speelt in op ons verlangen. De beeldtaal is zorgvuldig opgesteld en verwijst naar liefde, luxe en lust. Twee acteurs lezen zinnen voor uit advertenties voor polshorloges uit de jaren ‘70 en ’80. Don’t Wind it up, Turn it on doet ons stilstaan bij hoe reclamefotografie dat verlangen construeert.

Lees meer
Don't Wind it up, Turn it on, Marge Monko © M-Museum Leuven | foto: Robin Zenner

Alex Cecchetti

Tamam Shud

Een man werd dood aangetroffen, zijn identiteit is onbekend. Zijn enige band met de wereld is een verborgen stukje papier in een geheime zak in zijn broek. Hierop staan de laatste woorden van een Perzisch gedicht: Tamam Shud. In een alternatieve rondleiding gaat Alex Cecchetti doorheen de museumzalen op zoek naar zijn identiteit.

Lees meer
Tamam Shud, Alex Cecchetti © M-Museum Leuven | foto: Lisanne Valgaerts

Benjamin Verdonck

One more thing

In one more thing haalt Benjamin Verdonck een miniatuurtheater uit een koffer. Gebaseerd op een zin uit Il diavolo sulle colline (De duivel op de heuvels) van de Italiaanse schrijver Cesare Pavese, assembleert hij met voorbijglijdende letters een grafisch-abstracte fantasie over de relativiteit der dingen.

 

 

Lees meer
One more thing, Benjamin Verdonck © M-Museum Leuven | foto: Lisanne Valgaerts

Meer over Playground? Surf naar de webpagina en ontdek de laatste updates over het kunstenfestival.

Dit was Playground!

Meer over Playground? Surf naar de website en ontdek de laatste updates over het kunstenfestival.