Bezoek M Leuven 24/7

Bezoek M Leuven 24/7

Podcast | Video's | Magazine | 360°-tours

Wandel virtueel rond in onze zalen, bekijk video’s over huidige en afgelopen tentoonstellingen, beluister podcasts of blader door het magazine van M. 

 

Wil je op de hoogte blijven van alle onze digitale initiatieven? Volg dan #haalMinhuis op Instagram of Facebook.

Lees | Het magazine van M

Lees | Het magazine van M

Je staat op het punt om de digitale versie van het halfjaarlijks magazine van M te ontdekken. Gelukzak. Twee keer per jaar verzamelen we grote en kleine verhalen die zich afspelen in en rond M. Verhalen over onze collectie, over onze collega’s, over partners, vrienden, bezoekers en projecten. En ook een beetje over jou. Want zonder jou zou M, M niet zijn. Laat je meevoeren naar M in al zijn dimensies.

Luister | Klinkt als kunst

Luister | Klinkt als kunst

Even genoeg naar je scherm gestaard? Leun achterover, sluit gerust je ogen en beluister een kunstwerk uit de collectie van M.

Leer | Haal een kunstwerk in huis

Leer | Haal een kunstwerk in huis

Weten de kinderen geen blijf met hun creativiteit? In de afgelopen weken voorzag M elke week een kunstblaadje voor kinderen vanaf 8 jaar. Aan de hand van een reeks opdrachten leer je samen een kunstwerk vanbinnen en vanbuiten kennen. Het zevende (en voorlopig laatste) bundeltje staat intussen online! 

Leer | Kunst in de klas

Leer | Kunst in de klas

Ontdek spelenderwijs kunst vanuit je klaslokaal met M. Voor het onderwijs creëerden we kunstblaadjes waarin een kunstwerk of een expo worden uitgediept. De eerste bundeltjes staan intussen online!

Luister | Podcast ‘Moving Henry’

Luister | Podcast ‘Moving Henry’

Hendrik de Krijgshaftige, de Stedenstichter. De bijnamen van Hendrik I van Brabant verraden het al: het leven van de hertog had veel weg van een seizoen Game of Thrones. Tijdens de ontmanteling en restauratie van zijn praalgraf in de Leuvense Sint-Pieterskerk, vinden de restaurateurs een mysterieus kistje. De vondst is het begin van een zoektocht naar de overblijfselen van de eerste hertog van Brabant. En de aanleiding voor de eerste podcast van M. 

Bekijk | M op video

Bekijk | M op video

Netflix bijna uitgekeken? Ideaal, want wij hebben nog een lading leuke video’s klaarstaan. Ontmoet de kunstenaars die nu hun werk in M tonen en blik mee terug naar eerdere projecten. Wie graag zelf in het archief duikt, vindt al onze video’s op ons YouTube-kanaal. Krijg je liever regelmatig een hapklare portie video voorgeschoteld? Volg dan onze serie #haalMinhuis op IGTV. Wij doen de rest.

Ontdek | wandel rond in M

In onze virtuele 360°-tours heb je de zalen van M voor jou alleen. Een expo gemist? Wil je nog eens terugkeren naar een tentoonstelling die je ooit in M bezocht? Of gewoon voor je bezoek al even checken wat je kan verwachten? Bekijk onze tentoonstellingen hier gratis en op je eigen tempo.

Rodin, Meunier & Minne

Rodin, Meunier & Minne

De beeldhouwers Auguste Rodin, Constantin Meunier en George Minne waren de voortrekkers van een echte beeldrevolutie, die de fundamenten zou leggen voor de moderne beeldhouwkunst. Inspiratie voor die revolutie haalden de kunstenaars paradoxaal genoeg in het verleden, namelijk bij de middeleeuwen.

De Sint-Pieterskerk

Tussen Hemel en Aarde - Beleef 'Het Laatste Avondmaal' van Bouts

De Sint-Pieterskerk

Tussen Hemel en Aarde - Beleef 'Het Laatste Avondmaal' van Bouts

De gerestaureerde Sint-Pieterskerk van Leuven is dé nieuwe hotspot voor liefhebbers van kunst en erfgoed. M neemt je er mee in het boeiende verhaal van de prachtige kerk – een hoogtepunt van Brabantse gotiek – en laat je opnieuw kennismaken met haar kunstschatten: een unieke collectie Vlaamse topstukken die nog steeds op hun originele plaats bewaard worden.

The Waddle Show; a counteract

Nel Aerts

The Waddle Show; a counteract

Nel Aerts

Nel Aerts’ praktijk houdt het midden tussen schilderkunst, beeldhouwkunst, tekeningen, collages, performance en film. Haar uitgesproken figuratief werk is bevolkt door vaak tragikomische figuren die ze neerzet in een eenvoudige lijnvoering en grote kleurvlakken.

Béatrice Balcou

Béatrice Balcou

Met haar performances, sculpturen, tekeningen en installaties, reikt de Franse kunstenares Béatrice Balcou (1976) vernieuwende zintuiglijke en emotionele tentoonstellingsrituelen aan die vragen om een verstilde aandacht voor kunst.

De Beste Beeldsnijders

Borman en Zonen

De Beste Beeldsnijders

Borman en Zonen

De beste beeldsnijder van Brabant: zo stond Jan II Borman in de vroege 16de eeuw bekend. In het najaar van 2019 presenteerde M Borman en Zonen, de allereerste overzichtstentoonstelling rond deze meester-houtsnijder en zijn familie. Van de ruim 280 werken die van de Bormans bekend zijn, kwamen er meer dan 120 naar M, naast werk van tijdgenoten.

De Taal van het Lichaam

De Taal van het Lichaam

Vanaf mei 2019 focust M in een nieuwe collectiepresentatie op het thema lichaamstaal. In vier zalen brengen we zowel oude als hedendaagse kunstwerken samen waarbij het menselijk lichaam centraal staat. Speciaal voor deze gelegenheid worden enkele van die werken momenteel gerestaureerd met de steun van Delen Private Bank.

Waanzin. Students at M.

Waanzin. Students at M.

Tweejaarlijks geeft M een zaal volledig in handen van het publiek. Ook dit jaar krijgt een groep enthousiastelingen de kans om aan de slag te gaan met onze collectie. Ze selecteren werken op basis van een zelfgekozen thema, vertellen er hun eigen verhalen bij en brainstormen over de presentatie.

Burotica

Aleksandra Chaushova

Burotica

Aleksandra Chaushova

Werkelijkheid en fictie liggen nooit ver van elkaar in de virtuoze en uiterst gedetailleerde potloodtekeningen van Aleksandra Chaushova (1985, Bulgarije). In haar werk probeert ze de mechanismen bloot te leggen waarmee we onze eigen geschiedenis vormgeven. Hoe ontstaan herinneringen? Hoe verhouden die zich tot ons collectief geheugen?

OPEN M

OPEN M

OPEN M geeft beeldende kunstenaars uit Vlaams-Brabant de kans om hun werk te tonen in M. Alle disciplines binnen de beeldende kunsten komen in aanmerking: van schilderkunst tot performance, van video tot grafiek. De jury van bekende Leuvenaars selecteerde voor deze editie werk van maar liefst 21 verschillende kunstenaars.

Pieter Vermeersch

Pieter Vermeersch

Pieter Vermeersch (°1973) is schilder, maar treedt met zijn artistieke praktijk buiten de traditionele grenzen van het doek. Hij bevraagt en onderzoekt de parameters van de schilderkunst en werkt op verschillende dragers, zoals canvas, marmer, foto en bestaande architectuur. Tijd, ruimte en kleur vormen de drie bouwstenen van Vermeersch’ oeuvre.

Macht en Schoonheid

De Arenbergs

Macht en Schoonheid

De Arenbergs

De tentoonstelling Macht en Schoonheid. De Arenbergs in M brengt je binnen in de bijzondere wereld van de adellijke familie Arenberg. Je maakt er via schilderijen, wandtapijten, prenten en andere kunstobjecten kennis met het geslacht Arenberg. Maar je wordt net zo goed verrast door de riante levensstijl en zin voor pracht en praal van deze cultureel vooraanstaande familie.

Herinnering aan een geliefd venster

Edgard Tytgat

Herinnering aan een geliefd venster

Edgard Tytgat

Edgard Tytgat (°1879, Brussel) trok in zijn schilderijen en grafiek alle visuele registers open om mythes, volkslegendes of sprookjes te vertellen. Net zoals de cineasten van zijn tijd, verbeeldde hij een wereld vol fantasie, absurditeit en humor. M brengt de ‘sprookjes’ van Tytgat opnieuw tot leven en toont een grote waaier aan werken uit museale en privécollecties.