Druk! Werk!

Collectie

Druk! Werk!

13.11.2020 - 05.09.2021

Omdat jouw welzijn en dat van onze medewerkers altijd voorop staat, zal M vanaf 29.10 een tijdje geen bezoekers meer ontvangen. Dat geldt zowel voor M zelf als voor de Sint-Pieterskerk.

 

Ook al kunnen we je even niet uitnodigen in het museum, we willen er wel alles aan blijven doen om het museum naar jou te brengen.

Kijk binnen in het prentenkabinet van M

Dit wist je waarschijnlijk nog niet over M: ongeveer de helft van onze collectie bestaat uit prenten – zo’n 25.000 stuks in totaal. Dat ‘prentenkabinet’ bevat een enorme schat aan beelden en verhalen, van de late middeleeuwen tot nu. Alleen, omdat de prenten vaak erg fragiel zijn, zien ze maar zelden het daglicht. Daar brengen we nu verandering in.

Diverse collectie

Wat je je bij zo’n prentenkabinet moet voorstellen? Moeilijk in een paar woorden te vatten, omdat het zo divers is. Het bevat topstukken uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden, Frankrijk, Engeland en Duitsland. De collectie overspant een periode van 1500 tot nu, met etsen, gravures, houtsneden, tekeningen en collages van zowel onbekende kunstenaars als van meer vertrouwde namen, zoals Hiëronymus Cock, Constant Permeke, James Ensor en Constantin Meunier.

Blik achter de schermen

In de tentoonstelling ‘Druk! Werk!’ maak je kennis met een greep uit de prenten uit dat prentenkabinet en de technieken waarmee ze tot stand kwamen. Maar ook met het werk dat onze vrijwilligers vandaag achter de schermen verrichten. Want zo’n uitgebreide en delicate collectie heeft wel wat goede zorgen nodig. De kunstwerken worden bestudeerd, ze krijgen conservatie- en restauratiebehandelingen, en hun bewaring wordt constant geoptimaliseerd. En om ervoor te zorgen dat we onze schat aan prenten met meer mensen kunnen delen, worden ze bovendien gedigitaliseerd. In deze tentoonstelling zie je het vrijwilligersteam van M live aan het werk.

In constante transformatie

Met welke prenten uit de collectie je precies kennismaakt, hangt af van het moment waarop je de tentoonstelling bezoekt. Werken op papier zijn namelijk, meer nog dan andere kunstwerken, gevoelig voor licht. Daarom zullen alle objecten in de tentoonstelling elke drie maanden worden gewisseld. Onze vrijwilligers kiezen bovendien mee welke prenten telkens op zaal te zien zijn.