The Constant Glitch

Collectiepresentatie

The Constant Glitch

02.04.2021 - 05.09.2021

Aankopen van opkomende Belgische kunstenaars voor de collectie van M en Cera

Sinds 2020 bevindt de wereld zich in een voortdurende noodtoestand als gevolg van een globale pandemie. Het is geen geheim: de cultuursector stond en staat onder druk. Opkomend talent kreeg minder ruimte om te creëren.

M, stad Leuven en Cera engageerden zich samen om zuurstof te bieden. Stad Leuven en Cera maakten elk 50.000 euro vrij en dankzij de crowdfundingscampagne ‘Kunst is van iedereen’ van M-LIFE, het museumfonds van M Leuven, kon daar meer dan 15.000 euro aan toegevoegd worden. Dankzij die samenwerking worden 19 kunstenaars ondersteund door de aankoop van 37 werken. Alle aankopen worden getoond in ‘The Constant Glitch’, genoemd naar een geselecteerd werk van Christiane Blattmann.

Over de selectie

Een expertencomité, samengesteld uit Eva Wittocx en Valerie Verhack (curatoren M Leuven), Hicham Khalidi (directeur Jan Van Eyck Academie Maastricht) en Louis-Philippe Van Eeckhoutte (onafhankelijk curator), selecteerde de 19 kunstenaars op basis van criteria zoals kwaliteit, plaats in de Belgische kunstscene, een zekere continuïteit in het werk, en de media waarin deze kunstenaars werkzaam zijn.

 

De selectie omvat zowel films, schilderijen, tekeningen, fotografie, sculpturen, zeefdruk, textiel, geluidswerk als ruimtelijke installaties. De 19 geselecteerde kunstenaars zijn: Leyla Aydoslu, Younes Baba-Ali, Béatrice Balcou, Christiane Blattmann, Aleksandra Chaushova, Dieter Durinck, Alexis Gautier, Hamza Halloubi, Olivia Hernaïz, Vedran Kopljar, Katja Mater, Hana Miletić, Meggy Rustamova, Mostafa Saifi Rahmouni, Kato Six, Gintauté Skvernyté, Ken Verhoeven, Oriol Vilanova & Anna Zacharoff.

Onder deze groep van kunstenaars bevinden zich elf vrouwen en acht mannen, van verschillende leeftijden en achtergronden. Het draait om kunstenaars die elk op hun eigen manier actief zijn in de Belgische hedendaagse kunstscene, met verschillende achtergronden. M toonde in het verleden al werk van Béatrice Balcou, Aleksandra Chaushova en Oriol Vilanova, in september volgt een solotentoonstelling van Alexis Gautier. Het draait om meer dan enkel de aankoop van werken: M engageert zich om het werk van de kunstenaars te volgen en ze in toekomstige presentaties en projecten een plaats te geven – met als eerste uiting deze tentoonstelling ‘The Constant Glitch’, die alle aangekochte werken in een grote museumzaal samenbrengt.

The Constant Glitch

‘The Constant Glitch’ is de titel van een aangekochte sculptuur van Christiane Blattmann. Ze verwijst naar de verstoring die sinds het begin van de pandemie in alle geledingen van onze samenleving aanwezig is. Onze contacten, onze tijdsbeleving, onze manier van samenleven, werken en consumeren zijn allemaal onder druk komen te staan. Een verstoring die door een lockdown in eerste instantie slechts enkele weken zou aanhouden, duurt nu al bijna een jaar. Hoe tijdelijk of fundamenteel is deze verstoring?

De pandemie heeft in het bijzonder ook een impact op de werkwijze van kunstenaars: het sijpelt door in hun werk en bepaalt ook (het gebrek aan) presentaties. Met ‘The Constant Glitch’ brengt M een bescheiden staalkaart van een opkomende generatie kunstenaars actief in België. Kunstenaars die de vinger aan de pols van de samenleving houden en met hun creatieve en soms kritische praktijk een persoonlijke kijk op de wereld formuleren.

Het project komt tot stand met de steun van Cera, de stad Leuven en M-LIFE, het fonds van M beheerd door de Koning Boudewijnstichting.