Naar een duurzaam museum: het Ecoteam van M

Naar een duurzaam museum: het Ecoteam van M

Naar een duurzaam museum: het Ecoteam van M

© Elias Derboven voor M Leuven

Na een tentoonstelling werd er vroeger te veel weggegooid: panelen, meubels, sokkels, vuile tapijten … Tegenwoordig springt M bewuster om met gebruikte materialen. Wat kan er hergebruikt, herbestemd of gerecycleerd worden? Benedicte Dierickx, depotbeheerder en lid van het Ecoteam, geeft tekst en uitleg.

Naar een duurzaam museum: het Ecoteam van M

© Elias Derboven voor M Leuven

De mindset is écht veranderd

Benedicte Dierickx
Depotbeheerder en lid van het Ecoteam

Benedicte: “In het verleden vroegen we ons vooral af hoe we de tentoonstellingsruimten zo mooi mogelijk konden inrichten. We dachten te weinig na over hoe we gebruikte materialen een tweede leven konden geven. Simpel gezegd: we smeten ze te makkelijk op de container.”

 

“Maar sinds 2013 heeft M een Ecoteam: een groep medewerkers die onze organisatie sensibiliseren over duurzaamheid en hoe we dat in de praktijk kunnen waarmaken. In 2022 zijn we als eerste instelling in Vlaanderen meegestapt in Ki Futures – een internationaal begeleidingstraject dat musea en andere culturele instellingen helpt om werk te maken van hun duurzaamheidsdoelen. Een coach van Ki Futures heeft ons ideeën en methodes aangereikt. We leerden bij over duurzame materialen en alternatieven.”

 

“Met die kennis hebben we met het Ecoteam een afvalnota uitgewerkt. Sindsdien is die voor onze collega's de leidraad om te bepalen welke bestemming ze willen geven aan materialen aan het eind van hun levensduur.”

Bouts voor de scouts

“Onze eerste reflex is altijd: wat kunnen we hergebruiken voor een volgende tentoonstelling? Glas en gordijnen kunnen vaak opnieuw dienen, al dan niet in een andere vorm of opstelling. Hetzelfde geldt voor sokkels, vitrines en de balken waarmee de tussenwanden zijn opgebouwd. Zitmeubels gooien we natuurlijk ook niet weg: die krijgen een nieuwe overtrek die past bij de volgende tentoonstelling.”

 

“Veel hangt af van de waarde en de toestand van het materiaal. Omdat stenen makkelijk te hergebruiken zijn, zullen we die sneller terugbrengen naar de leverancier of verkopen. Met hout lukt dat niet altijd, zeker niet als het verzaagd of beschilderd is. We brengen ook heel wat spullen naar de Materialenbank, waar iedereen ze voor een prijsje kan kopen.”

 

“En wat echt niet meer verkoopbaar is, schenken we onder meer aan jeugdbewegingen. Gebruikte tapijten bijvoorbeeld, of restjes verf – met een pot verf kan je een scoutsvereniging al blij maken. En mensen die de grote Bouts-tentoonstelling hebben bezocht, herinneren zich misschien een gang met zwarte doeken: ook die zijn naar de scouts gegaan.”

Zaalzicht 'DIERIC BOUTS. Beeldenmaker', 2023, M Leuven

Zaalzicht 'DIERIC BOUTS. Beeldenmaker', 2023, M Leuven, foto: © Useful Art Services

Naar een duurzaam museum: het Ecoteam van M

© Elias Derboven voor M Leuven