In gesprek met Mauro Pawlowski

"Ik ben zelf benieuwd wat ik allemaal zal vertellen"

Mauro Pawlowski

Muzikant Mauro Pawlowski leest graag en zo veel mogelijk. In BAR|A|MUZE neemt hij op 26 juli plaats aan tafel bij gastvrouw Silvie Moors. Zij hoort hem uit over zijn liefde voor literatuur. "Het lijkt me interessant om eens te doen", zegt hij. "Wie weet wat er allemaal uitkomt."

Mauro Pawlowski

Van Pietje Pluk naar Thomas Mann

"Ik heb altijd graag en veel gelezen", vertelt Pawlowski. "Als kind ben ik begonnen met alles van Arendsoog en Pietje Puk. Geweldig vond ik dat. Ik ging ook al snel naar de bib met mijn tante of grootmoeder, of in mijn eentje, want de bib lag vlak bij ons huis." Maar het was vooral als twintiger dat de muzikant er het ene boek na het andere doorjoeg. "Ik was bijvoorbeeld helemaal in de ban van John Cage en de andere componisten van de New York School uit de jaren 50. Zijn boek Silence heeft me echt gevormd."

 

Strenger en selectiever

In de jaren nadien passeerden de boeken in iets minder grote hoeveelheden. "Ik kreeg almaar minder tijd én werd selectiever. Vroeger las ik elk boek waaraan ik begon ook uit, omdat ik vond dat dat moest. Nu heb ik er het geduld niet meer voor. Ik heb andere dingen te doen dan minder-dan-geweldige boeken lezen. En er zijn er meer dan genoeg die wél geweldig zijn. Dat is natuurlijk met alles zo: er is ook heel veel goeie muziek. Maar een plaatje duurt drie kwartier. Een boek lezen kost veel meer tijd, dus daar ben ik strenger voor."

Ik heb andere dingen te doen dan minder-dan-geweldige boeken lezen. En er zijn er meer dan genoeg die wél geweldig zijn

Mauro Pawlowski
Muzikant

"Ook van De toverberg van Thomas Mann herinner ik me nog heel precies wat er allemaal in staat. Vaak sloeg ik in een boekenwinkel lukraak wat boeken open en begon erin te lezen. Af toe wist je na een halve bladzijde al: dit is ongelooflijk goed. De toverberg was er zo eentje. Maar ik was in die jaren vooral ook liefhebber van de Nederlandse naoorlogse literatuur: Willem Frederik Hermans, Gerard Reve, Mulisch, Vestdijk. Of die van een tikje vroeger: Bordewijk, Van Schendel… Ik vond het fijner om in het Nederlands te lezen dan in het Engels, want dat vlotte toen nog niet zo goed. En ja, die Nederlanders, die weten wat Nederlands is, toch?" (lacht)

 

Geniaal gewoon

Wanneer we hem vragen om enkele titels te noemen die hij recent nog gelezen en goed bevonden heeft, gaat hij in zijn woonkamer voor zijn boekenkast staan. Na even speuren, rollen de tips eruit. "Ken je Stanislaw Lem? De auteur van onder meer het wrange, grauwe Solaris? Blijkbaar heeft die man ook erg grappige science fiction-kortverhalen geschreven. The Cyberiad is gewoon hi-la-risch. Het wilde denken van Lévi-Strauss heb ik hier al even staan, maar het is ronduit fantastisch."

 

"Of hier: Kalkmarkt 6, een dun, autobiografisch boekje van dichteres Christine D’haen, waarin ze uit de doeken doet wat haar dichterschap voor haar betekent. Ze is heel erudiet, dus je komt ook veel te weten over literatuurgeschiedenis. En Infinite Jest van David Foster Wallace is een van mijn favoriete boeken ooit. Dat iemand zoiets kan schrijven, daar kan mijn verstand niet bij. Geniaal gewoon."

Vertel me meer over de Zomer van M