Terug
Denkvoer

Welkom in 'Atelier Bouts'

Over Bouts als kunstenaar en over de materiële geschiedenis van enkele van zijn schilderijen

  • Lezing
Werkfoto tijdens de restauratie van de Marteling van de heilige Erasmus  © IPARC

Werkfoto tijdens de restauratie van de Marteling van de heilige Erasmus  © IPARC

Welkom in het atelier van Dieric Bouts! Kom gerust wat dichterbij. Tijdens deze Denkvoer-lezing nemen we enkele van de iconische schilderijen van de Vlaamse meester onder de loep.

 

Hoe maakte Bouts zijn kunstwerken, en deed hij dat helemaal alleen? Hoe zijn de werken opgebouwd, van paneel, over grondlaag en ondertekening, tot verflaag? En hoe bestuderen en behandelen restauratoren deze werken vandaag? Op de openingsavond van de ‘focusexpo’ ‘Atelier Bouts’ duiken Marjan Debaene (M Leuven), Bart Fransen (KIK), Valentine Henderiks (Université Libre de Bruxelles/Fondation Périer-D’Ieteren) en David Lainé (IPARC) dieper in Bouts’ meesterwerken en maak je kennis met de hand van de meester.

 

Na de Denkvoerlezing ben je welkom om het werk van dichtbij te ontdekken, met gratis toegang tot het museum en de mogelijkheid om voor of na je bezoek te genieten van een drankje.

Onderzoek

De voorbije jaren heeft M samen de restauratie- en conservatie-experten van het KIK (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium) en IPARC (International Platform for Art Research and Conservation) reuzestappen gezet in het onderzoek naar een aantal werken van Dieric Bouts. Nieuw beeldmateriaal en nieuwe onderzoeksresultaten vertellen ons steeds meer over Bouts als kunstenaar en over de materiële geschiedenis van enkele van zijn schilderijen. Tijdens deze Denkvoer-lezing ontdek je hoe 15e-eeuws vakmanschap en 21e-eeuwse technologie samen kunnen smelten.

Christus met doornenkroon (M Leuven) tijdens de restauratie bij het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium in Brussel © KIK-IRPA, Brussel

Christus met doornenkroon (M Leuven) tijdens de restauratie bij het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium in Brussel © KIK-IRPA, Brussel

Over Marjan Debaene

Marjan Debaene is afdelingshoofd Oude Kunst bij M. Ze is expert op het gebied van laatgotische Brabantse sculptuur en schilderkunst. 

 

Ze voert momenteel een doctoraatsonderzoek in de kunstwetenschappen aan de KU Leuven naar laatgotische sculptuur in Leuven.

 

Over Bart Fransen

Bart Fransen is hoofd van het Studiecentrum Vlaamse Primitieven, een gespecialiseerde onderzoekseenheid van het KIK. In 2009 behaalde hij aan de KULeuven zijn doctoraat in de kunstgeschiedenis met een proefschrift over Rogier van der Weyden (uitgegeven bij Harvey Miller, 2013).

 

Bart Fransen werkte onder meer in het Museo del Prado (Madrid) en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (Brussel). Hij publiceert en doceert over vroeg-Nederlandse kunst en over de artistieke relaties tussen de Bourgondische Nederlanden en Spanje. Met het project VERONA (Van Eyck Research in OpeN Access) behaalde hij in 2019 de European Heritage / Europa Nostra Award.

 

Over Valentine Henderiks

Valentine Henderiks doctoreerde in de kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel in 2009, waar ze ook doceert. Met haar doctoraat over Albrecht Bouts, zoon van Dieric Bouts, won ze de Prix Jacques Lavalleye-Coppens van de Académie royale de Belgique.

 

Tussen 2009 en 2017 was ze wetenschappelijk medewerker bij het Studiecentrum Vlaamse Primitieven van het KIK-IRPA. Sinds 2021 werkt ze voor de Fondation Périer-D'Ieteren, die onder meer onderzoek en onderwijs rond kunstgeschiedenis en erfgoed steunt.

 

Over David Lainé

David Lainé genoot een hogere opleiding in de Restauratie en Conservatie van schilderijen aan de Hogere Academie voor Beeldende Kunsten in Anderlecht. Hij schoolde zich verder bij in microscopische cross-secties en pigmentanalyse aan de University of London.

 

Binnen IPARC is hij verantwoordelijk voor het atelier schilderijen, het labo en de fotostudio multispectrale beeldvorming. Sinds 1998 restaureerde hij onder meer werken van Jacob Jordaens, Antoon Van Dyck en Dieric Bouts.

Publiek en gastsprekers tijdens Denkvoer in M Leuven

Eline Willaert voor M Leuven

Niets missen van het Denkvoerprogramma van M?

Schrijf je in op de nieuwsbrief.