Souffleur, wat is de betekenis van 'Monografie'?

Monografie Vincent Geyskens

© M Leuven, foto: Diederik Craps

SOUFFLEUR

Monografie

“Souffleur (de; m/v; meervoud: souffleurs): iemand die de toneelspeler zijn rol influistert.’’ Volgens Van Dale helpt een souffleur je dus te herinneren wat je eigenlijk al wist. Het leek ons een mooie titel voor deze nieuwe rubriek: daarin geven medewerkers van M uitleg en achtergrond bij vaktermen die je wellicht bekend in de oren klinken, maar waarvan je misschien niet (meer) weet wat ze ook alweer precies betekenen.

Monografie Vincent Geyskens

© M Leuven, foto: Diederik Craps

Lore Van Hees, diensthoofd Tentoonstellingen Hedendaagse Kunst: “’Monografie’ is zoals wel meer Nederlandse woorden afgeleid van het Grieks. ‘Monos’ betekent enkelvoudig, eendelig: je herkent het ook in woorden als ‘monoloog’ of zelfs ‘monokini’. En -grafie komt van ‘grafein’, schrijven, zoals in ‘biografie’. Een monografie is dus een publicatie over één persoon of één onderwerp.”

 

“Bij M publiceren we veel monografieën: meestal over een kunstenaar, soms over een thema. De aanleiding is gewoonlijk een lopende tentoonstelling. Daar hebben we niet altijd de ruimte om diep op alle aspecten van een oeuvre in te gaan, en in een monografie kan dat wel. We vragen dan bijdragen aan experts uit binnen- en buitenland, die we bundelen tot een fraai geïllustreerd boekwerk. Dat bieden we te koop aan in de M-shop. Maar onze monografieën zijn niet alleen maar hebbedingen: ze bevatten ook nieuwe wetenschappelijke inzichten.”

 

“Als we een tentoonstelling hebben rond een levende kunstenaar, proberen we op voorhand afspraken te maken over een publicatie. Soms is dat een meer bescheiden tentoonstellingsgids, maar als er budgettaire ruimte is, kiezen we voor een monografie. Om ervoor te zorgen dat die ook in de rest van België en daarbuiten verkocht wordt, werken we gewoonlijk samen met een uitgeverij. Zo hebben we het ook aangepakt bij de tentoonstelling over Vincent Geyskens, die tot 05.09 in M liep. De nieuwe publicatie is een mooie aanvulling op een monografie die tien jaar geleden over zijn werk verscheen.”

 

“Monografieën zijn bedoeld voor onderzoekers, maar evengoed voor het bredere publiek. Voor iedereen die meer wil weten over die kunstenaar of dat thema, eigenlijk. Tegelijk zien we ze als een manier om kunstenaars te ondersteunen en hun oeuvre breder bekend te maken. Een tentoonstelling, hoe aantrekkelijk ze ook mag zijn, is per definitie tijdelijk. In een monografie blijft ze voortleven.”