Bouts op je bord

Bouts-bier

Bouts-bier, foto: © Bart Wierinckx

Eten zoals in over-over-over-over-overgrootmoeders tijd

BOUTS OP JE BORD

Eten en drinken zoals in de tijd van Dieric Bouts: dit najaar kan het. Onder de noemer ‘Bouts op je bord’ presenteren verschillende Leuvense restaurants en speciaalzaken een culinair aanbod dat gebaseerd is op authentieke 15e-eeuwse recepten.

Bouts-bier

Bouts-bier, foto: © Bart Wierinckx

De tafel is gedekt. Vooraan staat een schotel met bruine saus. Her en der liggen al dan niet aangesneden broodjes. Er staan glazen, een zoutvaatje, een schenkkan met wijn. Je kan er niet naast kijken: ‘Het Laatste Avondmaal’ draait rond eten. En niet alleen het centrale tafereel: ook de zijpanelen tonen Bijbelse eetscènes.


Interessant gegeven, dachten ze bij Visit Leuven. Samen met onder meer M werkten ze een culinair belevingsaanbod uit rond Bouts en zijn tijd. Het heet ‘Bouts op je bord’, en Lucie Vangerven van Visit Leuven legt uit wat je mag verwachten.


“We zijn ons licht gaan opsteken bij Jakob Snellings, een culinair historicus. Hij weet wat er in de 15e eeuw bij arm en rijk op tafel kwam, en heeft een aantal authentieke recepten uit die tijd verzameld. Tijdens een workshop met Jakob konden Leuvense chefs die recepten proeven. De chefs hebben daar vervolgens een eigen, hedendaagse interpretatie van gemaakt, die je de komende maanden in hun restaurant kunt gaan proeven.”


“Aan de actie doen Leuvense restaurants uit verschillende prijsklassen mee, van haute cuisine tot de betere brasserie. Je reserveert gewoon een tafel zoals je anders zou doen. Zeg er voor de zekerheid bij dat je voor het Bouts-menu komt.”

Rijkgedekte tafels

In de restaurants leggen we op een speelse manier de link met de grote Bouts-tentoonstelling in M en het stadsfestival New Horizons, waar ‘Bouts op je bord’ bij aansluit. Op je tafel vind je een kaartje met boeiende weetjes over de eetcultuur uit de tijd van Bouts. Ze gebruikten toen bijvoorbeeld onwaarschijnlijk veel specerijen, althans bij de rijken: kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, saffraan... Niet zozeer om verdachte smaakjes te maskeren, zoals je soms leest, maar vooral om te tonen dat ze het konden betalen. Specerijen moesten van ver komen en waren dus letterlijk peperduur. Ze strooiden ook overal suiker op, nog zo’n prijzig product.”


“Nog een fun fact: het eten werd niet opgediend op een bord, maar op een stuk brood. Liefst van een paar dagen oud, zodat het een stevige bodem vormde voor de overvloedige saus. En mensen gebruikten wel een lepel en soms een mes, maar de vork moest nog worden uitgevonden. Maar maak je geen zorgen, in de deelnemende restaurants eet je gewoon met bestek (lacht).”

Bar Jerome

Bar Jerome, foto: © Karl Bruninx

Land aan de Overkant

Land aan de Overkant, foto: © KarlBruninx

Land aan de Overkant

Land aan de Overkant, foto: © KarlBruninx

Kaas, worst en bier

“Behalve de restaurants doen er ook Leuvense speciaalzaken mee aan ‘Bouts op je bord’. Zij bieden een ambachtelijk product aan dat ze bereid hebben op basis van een 15e-eeuws recept: een Bouts-kaas, een Bouts-saucijs, een kaasmousse met compote... En brouwerij Hof ten Dormaal heeft een speciaal Bouts-witbier ontwikkeld, op basis van zes eeuwen oude documenten. Je ziet het: voor elk wat wils!”

Boutskaas gedrenkt in het BOUTS-bier, Elsen Kaasambacht

Boutskaas gedrenkt in het BOUTS-bier, Elsen Kaasambacht, foto: © Karl Bruninx

Boutssaucijs, Rondou

Boutssaucijs, Rondou, foto: © Karl Bruninx

Zalmpasteitje met gember en stoofpeer, De Walvis

Zalmpasteitje met gember en stoofpeer, De Walvis, foto: © Karl Bruninx

Ambachtelijke kaasmousse, Zuut

Ambachtelijke kaasmousse, Zuut, foto: © Karl Bruninx

Bouts-bier

Bouts-bier, foto: © Bart Wierinckx

Tamme lampreien met rozijnen en spek

Recept restaurant De Valck, Leuven

  • 1 lamprei (tam konijn in stukken) of 
  • 1 kg billen van lamprei
  • 1 klont boter 
  • 3 uien
  • 250 gr spekblokjes 
  • Enkele takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes 
  • 1 snede wit tarwebrood, 
  • besmeerd met mosterd 
  • 3 eetlepels aalbessencompoost (gelei) 
  • Hertogpoeder (specerijenmix, 
  • te kiezen naar eigen smaak: peper, kaneel, kruidnagel en nootmuskaat)
  • 1 stoopje (1 dl) zoet bruin tafelbier 
  • 100 gr rozijnen, geweld in het tafelbier
  • ½ l rundsfond
  • Peterselie

Pel de uien en snijd ze grof. Kruid de stukken konijn met peper en zout. Verhit de boter in een pan en bak het spek knapperig. Leg de stukken konijn in de hete boter en spek en kleur ze goudbruin met een korstje. Voeg de gesneden ui toe en laat aanfruiten. Schep goed om en blus met bier en fond. Voeg rozijnen en specerijen toe. Bind een bouquet garni van laurier, peterselie en tijm samen en voeg toe. Leg bovenop de met mosterd besmeerde snede brood. Laat de stoofpot 1,5 uur pruttelen op een zacht vuur. Proef en voeg de aalbessencompoost toe naar smaak.

Nemen deel aan ‘Bouts op je bord’:

Bar Jérôme, De Hoorn, De Klimop, De Valck, Gloria, Land aan de Overkant, Leuven Taste, ’t Oud Gasthuys, Dagobert & Mathilde, De Walvis vishandel & traiteur, Elsen Kaasambacht, slagerij Rondou, Zuut patisserie-chocolaterie, De Broodenier, Convento Food, Brouwerij De Coureur en

Hof Ten Dormaal.

Bouts op je bord

22.09.2023 - 14.01.2024