Souffleur, wat is de betekenis van 'écriture automatique'?

‘Ecriture’, Marthe Wéry, 1981

‘Ecriture’, Marthe Wéry, 1981, Cera-collectie bij M Leuven

SOUFFLEUR

Écriture automatique

Kunst heeft, zoals alle domeinen, een eigen woordenschat. In ‘Souffleur’ geven medewerkers van M uitleg en achtergrond bij vaktermen die je wellicht bekend in de oren klinken, maar waarvan je misschien niet (meer) weet wat ze ook alweer precies betekenen.

‘Ecriture’, Marthe Wéry, 1981

‘Ecriture’, Marthe Wéry, 1981, Cera-collectie bij M Leuven

Eveline De Wilde (collectiebeheerder - registrator hedendaagse kunst): “Een gezaghebbend naslagwerk definieert écriture automatique als ‘onvrijwillig schrijven’: je zet op papier wat in je opkomt, zonder je gedachten te ordenen tot een samenhangend betoog. In de vroege 20e eeuw, de tijd van Freud, ging men het zien als een manier om het onderbewuste bloot te leggen. De surrealisten hebben de techniek overgenomen in de literatuur en de beeldende kunst.”

“In de hedendaagse kunst wordt écriture automatique nog steeds toegepast. In onze nieuwe collectiepresentatie ‘DOKA’ kan je een werk zien dat dat illustreert: ‘Ecriture’ van Marthe Wéry. Ze is voor een groot blad papier gaan zitten en heeft haar indrukken genoteerd, zonder te pauzeren of na te denken, in kleine, dicht op elkaar staande lettertjes. Alleen de kolommen op het blad geven het werk een vormelijke structuur.”

 

“Maar écriture automatique is ruimer dan schrijven: het kan ook slaan op beeldende processen. Zoals in de drip paintings van Jackson Pollock. Hij legde een doek op de vloer van zijn atelier en goot of spatte er verf op – onbewust, zonder vooropgezet plan.”


“Ecriture automatique kan een manier zijn om in contact te komen met een diepe bron van creativiteit in jezelf, om uiting te geven aan iets dat anders verborgen zou blijven. Daarom blijft het kunstenaars aanspreken.”

‘Ecriture’, Marthe Wéry, 1981

‘Ecriture’, Marthe Wéry, 1981, Cera-collectie bij M Leuven