Terug

Over de grens

Middeleeuwse beeldhouwkunst uit de Lage Landen

  • Tentoonstelling
22.09.17
27.05.18
Afbeelding
Meester van de Stenen Vrouwenkop, Utrecht, H. Dorothea, c. 1520-30

Maître de la Tête de Femme en Pierre, Utrecht, Sainte Dorothée, vers 1520-30 | Suermondt-Ludwig-Museum, inv. SK 605

De beeldhouwkunst beleefde in de middeleeuwen haar hoogtepunt in de Lage Landen. Brabantse en Vlaamse snijders blonken uit in hun vak en beheersten de kunst om een verhaal in beeld te brengen. Toch is er bijzonder weinig gekend van deze rijke cultuur. Daar brengt M verandering in met de onderzoekstentoonstelling 'Over de grens. Middeleeuwse beeldhouwkunst uit de Lage Landen'.

Akense topstukken reizen naar M

Speciaal voor de tentoonstelling werd één van de grootste Duitse beeldhouwkunstcollecties naar Leuven gehaald. Bijna 100 beelden van het Suermondt-Ludwig-Museum in Aken worden voor het eerst buiten Duitsland getoond en zullen pronken naast 18 werken uit de collectie van M. De tentoonstelling geeft zo een uitgebreid overzicht van laatgotisch (1350-1550) meesterschap in de Lage Landen.

Paspoort van een beeld

Deze onderzoekstentoonstelling brengt retabels, heiligenbeelden, versierde sculpturen, ivoor en reliekbustes samen die vermoedelijk in de Nederlanden gemaakt werden. Maar hoe kun je deze beelden identificeren? Wie maakte ze? Wie waren de opdrachtgevers? Doordat veel sculpturen en bronnenmateriaal verloren is gegaan, blijven die vragen soms onbeantwoord. Vaak worden ze dan per stad of regio gegroepeerd als ‘Brabant’, ‘Zuidelijke Nederlanden’. Toch is die ordening niet altijd sluitend. De tentoonstelling breekt daarom een lans voor een andere aanpak. Een methode waarbij elk beeld een paspoort kan hebben dat uit verschillende kenmerken bestaat. Zo heeft een beeld meer te vertellen dan enkel de stad of regio waar het geproduceerd werd.