Terug

De kracht van beelden

  • Tentoonstelling
  • Collectie
11.06.17
10.05.20

M-Museum Leuven

Ontdek de kunst van het vertellen

In deze eerste zaal staan de dialoog met onze bezoekers en het kijken naar kunst centraal. Met een mix van oude en hedendaagse kunst dagen we jouw blik uit. Kritisch kijken, in de diepte kijken, anders kijken.

Beeldenecho

Wat je meteen zal opvallen, is de mix van oude en hedendaagse kunst. Een 14de-eeuwse piëta staat tussen een 16de-eeuws schilderij van de calvarie van Michiel Coxcie en Jan Vercruysses conceptuele werk 'Himalaya Golf'. Elk kunstwerk of object vertelt een verhaal. En iedereen kijkt met een andere blik. Wanneer je een 14de-eeuws beeld naast een hedendaags conceptueel schilderij plaatst, krijgt de betekenis van het ene onherroepelijk kleur door het andere. Voeg daar je eigen interpretatie aan toe en het verhaal gaat een nieuwe richting uit. 

Een nieuwe museumtaal

Overal ervaren we voortdurend beelden. We lezen, begrijpen en schrijven in beeldtaal. Denk maar aan de emoji’s of selfies in onze dagelijkse communicatie. M past daarom de museumtaal aan. Zo maken we komaf met het label of de klassieke wandtekst als bijbel voor je bezoek. Titel, kunstenaar, materiaal en afmetingen van het werk laten we in deze tentoonstelling achterwege. En daar is een goede reden voor. Wat je leest, beïnvloedt je manier van kijken en leidt de aandacht af van het werk zelf.

 

In de plaats daarvan komen er vragen, suggesties en voellabels waardoor je als bezoeker aandachtiger en nieuwsgieriger kijkt. Wij vertellen dus niet langer wat je moet zien. Wat de beelden vertellen willen we graag van jou horen. Isabel Lowyck, afdelingshoofd Publiekswerking: “Zonder met je vingers aan een wandtapijt te zitten, kan je zo toch voelen hoe zacht of hard het materiaal in kwestie is.”