Naufus Ramírez-Figueroa

Tentoonstelling

Naufus Ramírez-Figueroa

06.05.2022 - 30.10.2022
Koop een ticket

Naufus Ramírez -Figueroa (1978, Guatemala) creëert droomachtige kunstwerken met elementen uit literatuur, folklore, magie en jeugdherinneringen. Zijn werk onderzoekt culturele identiteit en geschiedenis, trauma, kolonisatie en de verbinding tussen mens en natuur. Dat doet hij aan de hand van verschillende media: performance, film, sculptuur, houtsnedes en installaties. Stuk voor stuk sterk visueel werk, vaak met een humoristische, speelse of absurde inslag. Verschillende elementen – zoals het masker, iets dragen of het gegeven van slapen – komen doorheen zijn oeuvre regelmatig terug en krijgen zo gelaagde betekenissen, zowel letterlijk, figuurlijk, filosofisch of als metafoor.

 

Ramírez-Figueroa’s werk is geworteld in het experimenteel theater en heeft een politiek-activistische kant, vaak verbonden aan de geschiedenis van zijn land. Zo is de tragische burgeroorlog in Guatemala (1960-1996) een terugkerend thema. De thematieken van zijn recenter werk gaan breder en reflecteren op ecologie, de band tussen mens en natuur, en de geschiedenis van grondstoffen zoals thee, cacao en zijde. Al die onderwerpen behandelt hij op een associatieve manier – ze zijn nooit direct leesbaar.

De tentoonstelling in M toont een selectief overzicht van zijn diverse kunstenaarspraktijk, met ruimtelijke installaties, sculpturen, houtsnedes en films. Er wordt ook een nieuwe groep sculpturen gepresenteerd die de kunstenaar het afgelopen jaar ontwikkelde. Dit nieuw werk behandelt op een zowel figuratieve als narratieve manier het complexe verhaal van zijde in Guatemala, rakend aan de Mayacultuur en met linken naar onder andere China, Mexico en Spanje. De productie en presentatie wordt ondersteund door M.

 

Dit is niet de eerste keer dat M werk van Naufus Ramírez-Figueroa toont. In 2017 én 2018 presenteerde hij enkele van zijn films én een performance tijdens het Playgroundfestival. In 2018 werkte hij onder begeleiding van M aan nieuw werk tijdens zijn M-residentie.

 

Curator: Eva Wittocx

 

Met dank aan Sies + Höke, Mendes Wood DM, Catherine Petitgas Collection, Frac Grand Large – Hauts-de-France.

Naufus Ramírez-Figueroa

Bio

Naufus Ramírez-Figueroa

Bio

Naufus Ramírez-Figueroa leeft en werkt in Guatemala City. Hij studeerde in Vancouver, Chicago en Maastricht. Hij nam deel aan verschillende solo- en groepstentoonstellingen, zoals recent bij Sies + Höke, Düsseldorf (2021), The Powerplant, Toronto (2020), Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, Madrid (2020), Mendes Wood DM, Brussel (2019), Proyectos Ultravioleta, Guatemala City (2018) en New Museum, New York (2018).


Ook interessant voor jou

Tentoonstelling

Wael Shawky

Collectiepresentatie

Neem je Tijd

Collectiepresentatie

De Tien