Portret van een M-bassadeursfamilie

Portret van een M-bassadeursfamilie

Image
Zaalzicht 'Neem je Tijd', 2022, M Leuven
Zaalzicht 'Neem je Tijd', 2022, M Leuven, foto: © Eline Willaert voor M Leuven

Ria Ververs en Emiel Demessemaekers hebben al heel hun leven een brede interesse in kunst en cultuur. Ze hoefden dan ook niet lang na te denken om M-bassadeur te worden. Vandaag bezoeken ze M met hun drie kleinkinderen: Nora (14), Raf (12) en Roos (10).

Image
Zaalzicht 'Neem je Tijd', 2022, M Leuven
Zaalzicht 'Neem je Tijd', 2022, M Leuven, foto: © Eline Willaert voor M Leuven

Ria: “We zijn altijd graag met de kleinkinderen naar musea gegaan, van toen ze nog heel erg jong waren: M, Bozar, Boverie in Luik... Als je zelf M-bassadeur bent, kunnen je kinderen, kleinkinderen of pluskinderen onder de achttien jaar het ook worden – gratis, je hoeft er niks voor bij te betalen.”

 

Emiel: “We zijn nu M-bassadeur sinds een jaar of zes. We hebben ook een Museumpas, want we bezoeken ook graag andere musea – gemiddeld toch één keer per maand. En voor de twee formules samen betaal je écht niet veel geld.”

 

Ria: “Als M-bassadeur heb je onbeperkt toegang tot het museum, da’s een groot voordeel. Tegenwoordig wonen we in Haacht, maar we hebben ook een tijd in Leuven gewoond, en we komen er nog geregeld. Dan proberen we altijd met onze M-bassadeurskaart het museum binnen te springen.”

 

Emiel: “Vroeger kwamen we wel eens in het Stede­lijk Museum Vander Kelen-Mertens, maar daar viel eerlijk gezegd minder te beleven. Ze hadden er wel mooie stukken, maar ’t was geen aantrekkelijke plek om mensen mee naartoe te nemen. M is dat wel. We spreken hier soms af met vrienden of ex-collega’s. Soms boeken we dan een gegidste rondleiding, en soms gids ik zelf (lacht). Mensen van buiten Leuven kennen M vaak niet zo goed, en ze zijn altijd aangenaam verrast. ’t Is een mooi gebouw, je kan er prachtige kunst zien, je hebt er sinds kort een gezellige museumshop annex koffiebar, in de buurt zijn er veel plekken waar je achteraf iets kan gaan eten... Het museum bezorgt Leuven meer uitstraling. Je ziet, we zijn echte ambassadeurs van M geworden!”

 

Ria: “We komen ook heel graag in de gerestau­reerde Sint-Pieterskerk, die is prachtig geworden. Met Nora, de oudste van de drie kleinkinderen, hebben we de HoloLens al eens uitgeprobeerd: een speciale bril die een digitale laag projecteert boven op het kunstwerk dat je bekijkt. Wonderlijk!”

Echt uniek

Ria: “Als M-bassadeur word je uitgenodigd voor vernissages van nieuwe tentoonstellingen. Daar proberen we altijd naartoe te gaan. Je krijgt dan uitleg van de curator en vaak ook van de kunste­naar, en natuurlijk kan je de tentoonstelling zelf bekijken. Als je achteraf dan nog eens teruggaat, heb je er veel meer aan. En omdat je M-bassadeur bent, kan je teruggaan wanneer je wil.”

 

Emiel: “De laatste jaren hebben we hier prach­tige tentoonstellingen gezien. Ik herinner me ‘De Arenbergs’ – ik ben burgerlijk ingenieur, ik heb nog in het kasteelpark van Arenberg gestudeerd, dus voor mij was dat extra bijzonder (lacht). ‘Verbeelding van het universum’ hebben we met de kleinkinderen gedaan, dat was ook erg goed. En we kijken nu al uit naar de grote albasttentoonstelling dit najaar. De tentoonstellingen van hedendaagse kunst spreken ons minder aan dan oude kunst, maar er zitten toch ook hele sterke tussen. Laatst nog de expo van Wael Shawky – die vond ik zelfs te klein, ik was teleurgesteld dat het al gedaan was!”

 

Ria: “Het museum organiseert geregeld culturele uitstappen voor de M-bassadeurs, en daar doen we ook graag aan mee. Vorig jaar hebben we de privécollectie van Vanhaerents in Brussel gezien – echt uniek, want die komt zelden naar buiten. M moet uitstekende contacten hebben dat ze dat soort uitstappen kunnen regelen. En dit najaar gaan we mee op daguitstap naar Mons, daar kijken we erg naar uit.”

 

“En dan zijn er nog de exclusieve rondleidingen waar je als M-bassadeur gratis naartoe kan. Zoals onlangs van Tom Hallet, een van de M-residenten. Zijn werk is soms wat hermetisch, maar door zijn uitleg snapte ik veel beter wat hij ermee bedoelde. Er was trouwens best veel volk op die rondleiding, en hij kreeg veel vragen. Op het eind lachte hij zelfs, ‘straks geef ik hier al mijn geheimen prijs’!”

 

Emiel: “We proberen ook ieder jaar naar de Vriendendag te gaan. Je kan dan deelnemen aan exclusieve rondleidingen, ontmoetingen met curatoren en kunstenaars en nog veel meer. En je leert ook andere M-bassadeurs kennen. Je mag trouwens een vriend meenemen die geen M-bassadeur is.”

Mooie dingen

Emiel: “Als ik één ding mis in M, dan zijn het mis­schien grotere namen die een link met Leuven hebben. Neem nu Rinus Van de Velde: een geboren Leuvenaar, die laatst nog een grote tentoonstelling had in Bozar. Het zou mooi zijn als M ook iets van hem zou kunnen tonen. Je hebt natuurlijk de groepstentoonstelling Open M, maar die is bedoeld voor onbekend talent uit de regio, niet voor geves­tigde kunstenaars.”

 

“M heeft geen vaste opstelling, maar dat vind ik geen gemis. Dat wordt snel eentonig: als je ze één keer gezien hebt, zal je er niet zo snel voor terugkeren. Bij M wisselen ze de collectiepresen­taties juist af, en dat vind ik goed. De opstelling is ook doordacht – je wordt niet gebombardeerd met werken en informatie, er zijn rustpunten ingebouwd.”

 

“Weet je, we hebben jaren in het buitenland gewoond: Frankrijk, de Verenigde Staten, Mexico... En we hebben altijd oog voor kunst gehad. Als we iets zagen dat we mooi vonden, kochten we dat soms – we zijn geen verzamelaars, helemaal niet, we houden gewoon van mooie dingen. En in M hebben ze er daar veel van. Daarom komen we er, en blijven we er komen.”

Met de kleinkinderen naar het Vlieg-familieparcours

M-bassadeurs Emiel en Ria hebben hun kleinkinderen meegenomen naar M. Nora (14) krijgt een audiogids; broer Raf (12) en zus Roos (10) doen met hun tweeën het Vlieg-familieparcours. Bij het binnenkomen krijgen ze een kleurrijk mapje. Ze moeten in het museum op zoek gaan naar vijf werken, en bij die werken krijgen ze opdrachten. Kunnen ze - zonder te spieken! – nadoen hoe ‘De zaaier’ van Constantin Meunier staat? Wie vindt het snelst een kunstwerk met een zwaan, en wie ziet de meeste neuzen? Het Vlieg-parcours is geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar en duurt ongeveer een uurtje. Voor de kinderen is het gratis. Begeleidende volwassenen betalen een toegangsticket - behalve als ze M-bassadeur zijn, dan hebben ze onbeperkt toegang.

 

Het familieparcours gidst je door enkele collectiepresentaties zoals ‘Alles voor de vorm’ en ‘Neem je Tijd’.

Meer over het familieparcours
Image
Zaalzicht 'Alles voor de vorm', 2022, M Leuven, foto: © Eline Willaert voor M Leuven
Image
Zaalzicht 'De Tien', 2022, M Leuven, foto: © Eline Willaert voor M Leuven
Image
Zaalzicht 'De Tien', 2022, M Leuven, foto: © Eline Willaert voor M Leuven
Image
Zaalzicht 'Alles voor de vorm', 2022, M Leuven, foto: © Eline Willaert voor M Leuven
Image
Zaalzicht 'Maria Lactans', 2022, M Leuven, foto: © Eline Willaert voor M Leuven
Image
Zaalzicht 'De Tien', 2022, M Leuven, foto: © Eline Willaert voor M Leuven
Image
Zaalzicht 'Neem je Tijd', 2022, M Leuven
Zaalzicht 'Neem je Tijd', 2022, M Leuven, foto: © Eline Willaert voor M Leuven
Image
Zaalzicht 'Neem je Tijd', 2022, M Leuven, foto: © Eline Willaert voor M Leuven
Image
Zaalzicht 'Neem je Tijd', 2022, M Leuven, foto: © Eline Willaert voor M Leuven

Draag je M een warm hart toe, net als deze M-bassadeursfamilie?

Word M-bassadeur: je krijgt onbeperkt toegang tot M en ontvangt uitnodigingen voor activiteiten, vernissages en rondleidingen. Ook families zijn van harte welkom: elk kind, kleinkind, pluskind, pleegkind, mete- of petekind onder de 18 kan gratis M-bassadeur worden.