Terug

Open M

Time and Again

  • Tentoonstelling
06.05.22
28.08.22
Open M

Met Open M geeft M beeldende kunstenaars de kans om hun werk te tonen in onze museumzalen. Met dit initiatief richt M zich op kunstenaars die een link hebben met Vlaams-Brabant of Leuven. Deze editie kreeg het thema transhistoriciteit*. Uit de 370 ingestuurde voorstellen maakte de internationale curator Melanie Bühler (Frans Hals Museum, Nederland) een selectie. Deze selectie toont M vanaf 06.05.2022 in een groepstentoonstelling.

De kunstenaars

Curator Melanie Bühler selecteerde 13 kunstenaars voor 'Open M: Time and Again': Daniël Bellon (1976), Paul Bogaert (1968) en Jan Peeters (1978), Ralph Collier (1990), Josefien Cornette (1994), Alexandra Crouwers (1974), Joke De Pever (1993), Laurence Durieu (1972), Bram Rinkel (1996), Witold Vandenbroeck (1994), Danny Vandeput (1974), Jean-Luc van IJperen (1981), Muriel Verbist (1971).

Tentoonstelling ‘Time and Again’

Het is 2022 en het gegeven ‘tijd’ is veranderd. Na twee jaar van een wereldwijde pandemie en de onzekerheid die ermee gepaard ging, hebben velen van ons hun gevoel voor ritme verloren. De routines die tot nu toe onze dagen, onze seizoenen, onze jaren hebben gestructureerd waren er ineens niet meer. De tijd voelt anders: kromgetrokken, uitgerekt, en tegelijkertijd versneld.

 

De geselecteerde werken in deze editie van Open M gaan over het concept en de perceptie van tijd. De tentoonstelling brengt een selectie van kunstwerken samen die reflecteren op hoe verschillende tijdsperioden samenkomen: hoe het verleden het heden breekt, hoe het nu aanvoelt als het verleden en hoe tijd anders kan worden ervaren, voorbij de starheid van de klok en de chronologie van geschiedenisboeken.

Meer over het thema en de aanpak van de gastcurator

Kunst van vroeger en vandaag samenbrengen

Open M vindt elke twee jaar plaats en heeft telkens een andere focus. In deze editie van Open M draait alles rond transhistoriciteit*. M is namelijk een museum dat kunst van vroeger en vandaag op nieuwe manieren samenbrengt en met elkaar confronteert. Hierdoor ontstaan nieuwe, verrassende verbanden tussen heden en verleden.

 

Elke kunstenaar maakt met zijn of haar werk deel uit van een lange beeldtraditie en plaatst zich zo in de (kunst)geschiedenis. M wil kunstenaars inspireren om transhistorisch te denken; om te reageren op bestaande kunstwerken, in dialoog te treden met kunstenaars die hen prikkelen en om kunsthistorische tradities en media uit te dagen.

Open call

Via een open call werden kunstenaars met een link met Vlaams-Brabant of Leuven uitgenodigd hun werk in te sturen voor een groepstentoonstelling. M ontving dit jaar 370 dossiers.

 

Intussen is de oproep afgesloten. Die liep tot zondag 16.01.2022 om 23.59.

Veelgestelde vragen

*Euhm… het thema transhistoriciteit?

Het is een begrip dat niet meteen deel uitmaakt van de dagelijkse woordenschat. Kort gezegd betekent het dat kunst van vroeger en nu wordt samengebracht. Maar natuurlijk is er meer over te zeggen. Lees het artikel in het magazine van M waar Peter Carpreau, afdelingshoofd Oude Kunst, dieper ingaat op het thema. Of bekijk de korte online talk van ca. 45 minuten over die we over het thema organiseerden.

Wie is curator Melanie Bühler?

Melanie Bühler (Zwitserland, 1983) cureert deze zesde editie van Open M. Bühler is een Amsterdam-based curator en schrijver. Sinds januari 2018 werkt ze als curator Hedendaagse Kunst in het Frans Hals Museum, Haarlem (Nederland). Ze werkte mee aan de publicatie ‘The Transhistorical Museum (2018)’ dat M Leuven en Frans Hals Museum samen uitgaven. Ze was verantwoordelijk voor onder andere de transhistorische tentoonstellingen ‘Ruis! Frans Hals, Anders’ (2018) en ‘Beeldmacht’ (2020) in het Frans Hals Museum.

Wat is het Frans Hals Museum?

Het Frans Hals Museum is het kunstmuseum van de stad Haarlem in Nederland. Met een prikkelende mix van oude, moderne en hedendaagse kunst daagt het Frans Hals Museum je uit om anders te kijken en meer te zien. Het museum brengt fenomenen en ideeën samen, combineert pixels met verfstreken en stelt kritische vragen, soms ook aan zichzelf. Het reflecteert op de bestaande collectie en maakt nieuw werk van kunstenaars mogelijk. Daardoor willen we je verrassen, nieuwe perspectieven bieden en vooral meer laten zien.

Waarom werkt Open M met een conservator van het Frans Hals Museum in Nederland?

Net als M is het Frans Hals Museum een transhistorisch museum. Maar er is meer. M en het Frans Hals Museum werkten eerder al samen. Samen brachten de twee musea de publicatie ‘The Transhistorical Museum (2018)’ uit. Daarnaast organiseerden de twee musea ook een lezingreeks rond dit thema. Ook Melanie Bühler werkte hieraan mee. Met deze internationale en onpartijdige blik willen we de beste selectie maken voor Open M.